İnternetten alışverişte tüketici hakları

Türkiye’de e-ticaret ve internetten alışveriş yaygınlaştıkça, hem tüketici daha bilinçli alışveriş yapıyor, hem de bu alanı düzenlemeye dönük mevzuat gelişiyor.

Biz, Kuponrazzi’de mağaza seçerken, satıcı hakkında temel bir araştırma yapıyoruz; güvenilir bulduğumuz mağazalara yer veriyoruz. Ayrıca izinsiz pazarlama, yanıltıcı kampanyalar ve yanlışlıkla bile olsa hatalı ürün bilgilerine karşı duyarlıyız. Elbette hiçbir şekilde listelediğimiz mağazaların hizmetlerine kefil olamayız, ancak internette Türkiye’den ve yurtdışından yıllardır alışveriş yapan tüketiciler olarak tecrübemizi Kuponrazzi’ye aktarmaya çalışıyoruz. Mağaza seçiminde ne kadar dikkatli olursak olalım, dünyanın en iyi hizmet veren mağazasıyla bile ürün ve ürün özellikleri, satış koşulları, iade ve değişim şartları, taşımada oluşabilecek hasarlar veya diğer bir sebeple anlaşmazlık yaşayabilirsiniz.

Sorunların çözümünde, tüketici olarak hak ve sorumluluklarınızı bilmeniz çok önemlidir. Bunları alışveriş aşamasında “kabul ediyorum” diye işaretlediğiniz satış sözleşmeleri büyük oranda açıklasa da, bu sözleşmelerin çoğunlukla okunmadığını biliyoruz. İlk tavsiyemiz, bu sözleşmeleri henüz ortada bir sorun yokken okumanız ve alışveriş kararını sözleşmede yer alan koşul, hak ve sorumlulukları dikkate alarak vermeniz olacaktır. Ayrıca bu sözleşmeler çoğunlukla birbirine benzese de, her mağazanın özel şartlarını içerebileceğini, tüketici şikayetlerinin bir bölümünün, satış sözleşmelerinde açıkça belirtilen yükümlülüklerle ilgili olduğunu unutmayın.

Satış sözleşmesi gibi, aşağıdaki kanun ve yönetmelikleri de okumanızda (tamam, en azından göz atın), ihtiyacınız olduğu zaman da nerede bulacağınızı bilmenizde fayda var:

1. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
2. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği (Şubat 2015’te yürürlükte olacak)
3. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (1 Mayıs 2015’te yürürlükte olacak)

Alışveriş sonrasında herhangi bir sorun veya anlaşmazlık halinde, öncelikle satıcıyla iletişim kurarak müşteri hizmetlerinden destek istemek, en kolay ve hızlı sonuç alacağınız yöntemdir. Eposta, site içindeki müşteri hizmetleri sistemi veya telefonla destek isterken, haklarınızı bilerek hareket etmeniz, ayrıca satıcıya konuyla ilgili detaylı bilgi vererek problemi net bir şekilde anlatmanız, işlemleri hızlandıracaktır. Şikayet veya isteğinizi ilettikten sonra satıcıya konuyu araştırması ve bilgi vermesi için zaman tanımanızı tavsiye ederiz. Mağazanın müşteri hizmetleri çalışma gün ve saatleri, ayrıca gün içinde yaptığı iş programı, size vereceği cevabın zaman almasına sebep olabilir.

Kuponrazzi’deki mağazalarda yaşanmayacağını umarak, satıcı ile çözemediğiniz sorunlar için, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü sayfasında tüketici hakları ile ilgili geniş içerik bulabilirsiniz. Tüketici şikayetleri ile ilgili işlemler e-Devlet Kapısı www.turkiye.gov.tr adresinden de yapılabiliyor. Tüketici Hakem Heyetine başvurmak isterseniz, başvurunuzu tuketicisikayeti.tuketici.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Sivil toplumun da bu konuda çok sayıda dernekle örgütlendiğini söylemekte fayda var.

impression