2015’in En İyi 50 Romanı

idefix-2015-in-en-iyi-romanlari

Güncel Edebiyat sitesi sabitfikir 2015 yılının öne çıkan 50 romanını seçti. Bu yıl beşincisi gerçekleşen çalışmada, editörler, eleştirmenler ve yazarlardan oluşan 56 kişilik bir jüri görev aldı. Bu listede Kasım 2014 ile Kasım 2015 tarihleri arasında yayımlanmış, Türkçede ilk kez basılan kitaplar yer alıyor.

Listenin genelinde çeviri romanların sayısı daha fazla olmasına rağmen, ilk sıralarda yerli romanların ağırlığı hissediliyor. Orhan Pamuk’ un “Kafamda Bir Tuhaflık”‘ romanı, elbette ilk akla gelenlerden. Ayhan Geçgin’in dördüncü kitabı “Uzun Yürüyüş”, her şeyi geride bırakmak için çekip giden bir adamın kendine olan yürüyüşünü şiirsel bir dille anlatıyor. Listenin 3. sırasında kimliğini ısrarla gizlemesiyle adeta bir efsane haline gelen müstear isimli Elena Ferrante’nin “Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım” kitabı var. Bu yazarın bir başka kitabı “Yeni Soyadının Hikayesi” 33. sırada yer alıyor. Eğer elinizden bırakamayacağınız bir macera arıyorsanız Karl Ove Knausgaard’ın “Kavgam” (Cilt 1) kitabı tam size göre. Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Mahir Ünsal Eriş’in ilk romanı “Dünya Bu Kadar” da listenin 5. sırasında.

Listenin devamında Sema Kaygusuz, Umberto Eco, George Orwell, Ercan Kesal, Milen Kundera, Toni Morrison, Haruki Murakami gibi birbirinden özel isimlere rastlayabilirsiniz. Geçtiğimiz yıla dair edebi bir bellek ya da mini bir almanak arıyorsanız bu listeye bir göz atmanızda fayda var. Kitapları inceledikten sonra hepsini almak için can atacağınıza eminim. Liste kitaplarının tamamına idefix‘ten ulaşabilirsiniz.

impression