Black Friday Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez 60’lı yıllarda ortaya çıkan, sürekli yaygınlaşan ve dünyaya da yayılan bir indirim günü olan Black Friday, her yıl Kasım ayının dördüncü Cuma günü uygulanır. Black Friday günü fiziki ve sanal mağazalarda şok indirimler yapılır, depolar boşaltılır, halk alışverişe koşar. Black Friday ABD’de bazı eyaletlerde aynı zamanda tatil günüdür. Black Friday ismi, Philadelphia’da Şükran Günü’nden sonraki Cuma günü oluşan yoğun trafik nedeniyle ortaya çıkmıştır. 2014 yılında Black Friday 50 milyar dolardan fazla alışveriş ile sonuçlanmıştır.

ABD’de birçok mağaza Black Friday günü kapılarını normalden çok daha erken açar, çok daha geç kapatır. Gün boyu adeta bir insan seli oluşur ve mağazalarda izdiham yaşanır. Elbette bunun temel sebebi, mağazaların yaptığı %90’a varan indirimlerdir. Kanada, İngiltere, Brezilya, Meksika, Romanya, Hindistan, Fransa, Almanya, Avusturya, İsviçre gibi ülkelerde farklı yaklaşımlarla uygulanan Black Friday, son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşmakta.

kuponrazzi-black-friday-f

Kuponrazzi olarak 2014 yılında da birçok online alışveriş sitesinin Black Friday indirimlerini duyurmuştuk. Ancak 2015 yılında bu trendin büyük yoğunluk kazandığını ve Black Friday indirimi hazırlayan alışveriş sitelerinin büyük bir artış gösterdiğini gözlüyoruz. Türkiye’de ABD’deki kadar büyük indirimler sunmasa da, Black Friday indirim kampanyaları ve kupon kodları Kuponrazzi’de haftanın olayı haline gelmiş durumda. Bu yılın tüm kampanyalarını Black Friday sayfamızda görebilirsiniz.

Kuponrazzi ekibi olarak gözlemimiz, Black Friday trendinin birçok marka için bir mecburiyet haline geldiği yönünde. Ancak sezon indirimlerinin yeni başladığı bir döneme denk geldiği için, genellikle %50’ye kadar indirimler hazırlanıyor; birçok mağaza ise %15 gibi indirim oranlarıyla yetiniyor. Siz yine de Black Friday kampanyalarını incelemeyi ihmal etmeyin.

 

impression